egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

kan själv – diy

Ni vet känslan när man ska köpa något och har bestämt sig i förväg för hur det ska se ut och när man börjar leta i affärer så finns det helt enkelt inte något som matchar den inre bilden. Så var det för mig vid ett flertal tillfällen i våras. Då är det tur att man har idéerna, kunskapen och maskinparken att sy själv.

You know the feeling when you are going to buy something but you have already decided how it is going to look and when you are at the store there are simply nothing that matches this inner picture. That is how it was for me at several occations this spring. Then I am lucky to have the ideas, the knowledge and the machinery to do it myself.

Det första jag letade efter var linnen. Jag ville ha linne som var lite mer A-linjeformade, lite utsvängda liksom. Det fanns inte. Hur jag än letade. Så jag gick hem och rotade fram två olika tyger som jag hade i mina gömmor, ett grönt linnetyg och ett mönstrat libertytyg i bomull. Mönstret skapade jag från ett klänningsmönster. För några år sen fick jag mängder med band av olika slag av en kollega så snedslå att bandkanta hals- och ärmringningar hade jag som passade. Det blev två linnen som jag är jättenöjd över och som jag använde på semestern i somras.

The first thing I was looking for were sleeveless tops. I wanted them kind av A-line shaped. There were no such tops as much as I looked. So I went home and digged out two fabrics from my stash, a green linen fabric and a liberty cotton fabric. I made the pattern from a dresspattern. Some years ago I got alot of ribbons of all kinds from a colleague so I found matching edging. The two tops turned as I wanted them and I brought them on vacation. 

Det andra jag letade efter var lite kortare träningstights, ungefär knälånga. Det fanns inte heller. Så det fick bli en tripp till tygaffären och sen hem och sy. Här använde jag samma mönster som jag sytt alla mina andra tights av med skillnaden att jag kortade benen. Det blev två tights som jag också använde flitigt på mina morgonpromenader på Gotland i somras.

The second thing I was looking for were shorter training tights, around knee length. I could’d not find that either. So I went to the fabric store and hit the sewing machines when I got home. I used the same pattern as I have for all my tights, only cut off shorter. The tights were frequently used on my morning walks when we were on the island of Gotland this summer. 

Det tredje jag letade efter var trosor. Jag visste hur jag ville ha dem och de fanns inte. Så jag letade i mina tygrestlådor och hittade mängder med lagom bitar av trikå som blivit över när jag sytt tights. Sen beställde jag resår och kunde börja sy.  Mönstret skapade jag initialt av ett par trosor jag hade som jag modifierade. Efter flera justeringar och prototyper fick jag till mönstret och kunde börja ”massproducera”. Jag tror jag fick ihop 12 par till slut. Jag vet att det låter lite konstigt att sy sina egna trosor men så nöjd jag blev med dem!

The third thing I was looking for were underwear. I knew what I wanted but there were no such model. So I searched in my fabric scraps drawer and found alot of left over pieces from tights sewing. Then I ordered some elastics. I created the pattern from a pair of underwear that was close to what I wanted. After several prototypes and adjustments I was happy about the fit and started to ”mass produce”. I think I ended up with 12 pairs. I know it sounds weird to sew your own underwear but I am very happy with them. 

Dela på facebook

2 svar

  1. Kanske det låter konstigt för en del att sy sina egna trosor, men som du skriver – då får man dem som man vill ha dem. Jag har dock bara sytt ett par än så länge, köpte vikresår till fler men hittar den inte just nu så projekt trosor får ligga på vänt, alternativt får jag köpa ny resår. ( Då kommer nog den första fram ur gömmorna.) Jag ser att du har två hushållssymaskiner och en overlock men undrar: använder du även coverlockmaskin och vad ser du i så fall för fördelar med en sån?

    1. Janomen som står längst fram är en coverlock. Jag köpte den begagnad av en bekant för nåt år sedan. Jag använder den för att sy tvillingsöm, tex när jag syr tights syr jag upp fållen i benen och upptill med den. Resåren på trosorna sydde jag fast med den, tycker det blir snyggt men det hade ju gått lika bra att sy fast den med zick-zack med vanliga maskinen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *