egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Search
Close this search box.

hållbart skapande – sustainable creativity

Nu var det ett tag sen jag var här inne. Precis när jag gick på påsklov så blev jag sjuk och det satt sen i hela lovet och över hela påsken. Halsont, snuva, hosta, feber… Framåt annandag påsk kände jag mig bättre och framför allt jäkligt trött på att vara sjuk så jag bestämde mig för en heldag i ateljén. Temat blev hållbarhet då jag återbrukade gamla plagg, lagade och sydde om. Bra både för miljön och för plånboken. Jag har inte så mycket bilder från processen, jag var så inne i det jag gjorde så jag glömde fota, eller av sakerna för de ligger i husvagnen.

Quite a while since I was here. I had the flu for almost two weeks. Monday after easter I was sick of being sick so I decided to spend a day in my studio. The theme for the day was sustainability because I remade old clothes, mended and re-made. Good for the environment and for wallet. 

Jag började med att laga en handduk och ett badlakan där sömmen i fållen gått upp. Alternativet hade varit att kasta dem så det kändes bra att kunna använda dem ett tag till.

I started with mending some towels. The hem had unraveled but it was easy to fix. The alternative would have been to throw them away so it feels good to be able to use them a bit longer. 

Ni minns leggingsen jag sydde för några veckor sedan. När jag började använda dem insåg jag att resåren i midjan var lite lös så i stället för att fortsätta använda dem och reta mig på det sprättade jag upp och sydde om. Mycket nöjd med mig själv.

You remember the tights I made a couple of weeks ago. When I started to wear them I realised that the elastic was a bit loose so I fixed that. 

Jag har en jeanskjol som jag sytt av ett par gamla jeans. Jag gillar att ha leggings på mig hemma men när jag går utanför dörren vill jag gärna ha något mer och då är en jeanskjol perfekt. Nu när vi kommer vara i husvagnen mer kände jag att jag behövde en till jeanskjol, en hemma och en i husvagnen. Jag hittade ett par lämpliga gamla jeans från J Lindeberg i mina gömmor (har nog ett femtiotal par gamla jeans) som blev till en perfekt kjol.

I have a jeans skirt that I made of an old pair of jeans. I like having leggings while at home but when I go out the door I need something more on and a jeans skirt is perfect. Now when we will spend more time in the caravan I felt a need to have another skirt. I found a pair of suitable jeans in my stash (I probably have around 50 old pairs of jeans).

Nysydd jeanskjol med nysydda leggings (och nej, de gamla raggsockorna matchar kanske inte så bra)

Jag har också ett par favoritjeansshorts som jag köpte i USA för flera år sen. Tyvärr är de krympt (eller jag vuxit lite) så jag kan inte ha dem just nu. Vilken tur att jag hittade ännu ett perfekt par jeans i gömmorna, denna gången från Diesel. Jag klippte av dem, bytt ut fickpåsarna och gjorde lite hål i dem för att få till looken jag var ute efter.

I also have a pair of favourite jeans shorts bought in the US several years ago. Unfortunately they have shrunk (or it might be that I have grown) so they don’t fit me any more. Luckily I found another pair of jeans perfect to re-use. I cut the legs, put new fabric in the pockets and cut some holes in them to get the look I was after.

 

Premiärtur med shortsen på stranden i Falsterbo. Ja ja, de syns kanske inte så bra, men passar perfekt till gult.  Can’t really see the shorts but they are there and they go really well with yellow.  

På tal om att ha vuxit lite så har jag ett par rosa friluftsbyxor från Fjällräven som blivit aningen tighta. Hittade bitarna jag klippt av på byxbenen när jag sydde upp dem. Ja, jag sparar alla mindre tygbitar, har lådvis med det, och nu kom det ju till nytta. Sprättade upp sömmen mitt bak och sydde i en kil. Det blev så bra och nu kan jag ha byxorna igen.

Speaking of grown a bit, I have a pair of pink pants that has become slightly tight. I found the pieces cut off the legs when shortening them, again in my stash. Yes, I keep all smaller pieces of fabric from projects, I have several boxes, and now it came in handy. I ripped the seam in the back and put in a gusset instead. So now they fit again!

Först sprätta upp sömmen och sen sy i en kil

Dagen sista projekt blev en kjol av ett örngott. Vi köpte nya påslakan och det fanns bara ett örngott till två påslakan. Priset var nedsatt för det andra örngottet hade försvunnit. Materialet var 100% linne och jag tyckte det var ”synd och slänga ju” så jag sydde om örngottet till en kjol.

As last project for the day I made a skirt from a pillow case. We bought som beddings and there was only one pillow case. They had cut the price some as it was only one pillow case. It was made of 100% linnen so perfect for a garment. 

Rostorange linnekjol
Dela på facebook

2 svar

  1. Det här inspirerar – imorgon är det jag som sätter mig och lagar alla mina trasiga, färgglada strumpbyxor. Det går ju inte att få tag i nu, bara beige, svarta och annat färglöst så jag lagar och lagar de jag har, men lagningshögen har växt på senare tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *