egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

konsten att knyta 20 000 franska knutar – the art of making 20 000 french knots, part 2-5

Totalt fem tavlor hade jag i förväg bestämt att det skulle bli. Från början hade jag bara tavlan 100 nyanser av grönt klar (länk) för mig men jag litade på min kreativitet att så småningom så kommer hur de andra fem skulle se ut. Och så blev det förstås.

I had decided in advance that I was going to make five frames. From the beginning I only had the first one, 100 shades of green, ready in my head but I trusted my creativity to come up with the others eventually. And that was the case of course.

Nummer två i ordningen blev tavlan som föreställer en regnbåge. Skarpa klara färger och det som är speciellt med den är att regnbågen fortsätter utanför tavlan där garnet hänger ner.

The second one was the rainbow. Bright colors and with the speciality that the rainbow continues outside of the square.

Nummer tre blev den med svart bakgrund och knutarna broderade från mitten och ut och i gråskala. Vitt längst in och svart längst ut med flera gråa nyanser på vägen. Tavlan heter Våga sticka ut med referensen till den enda rosa knuten på tavlan I en svart/vit/grå värld måste man våga färgglad!

Number three has a black background and the french knots are embroidered from the middle and out, from white to black with different greys in between. The name of the frame is Dare to stick out, as for the single pink knot in the picture. In a black and white world, you need to be colorful!

 

Den fjärde tavlan heter Älska gult. Gult är och har alltid varit min absoluta favoritfärg så att det skulle bli en gul tavla var självklart. Däremot fick jag klura lite på hur den skulle se ut och landade så småningom i fyllda cirklar i olika gula nyanser. Även på den här tavlan jobbar jag utanför ramen, då en cirkel sticker utanför och flera andra fortsätter liksom ner på kanten på tavlan. Jag har också jobbat lite med höjder på den här tavlan, några cirklar ligger lite högre och en cirkel är försänkt ner i tavlan.

The fourth one is yellow. Yellow is and has always been my favourite color so of course one of the frames would be yellow. I had to think quite a lot about how it should look like, but I landed on circles filled with different shades of yellow. In this frame I do work outside of the square as well as one of the circles sticks out and others continues down the side of the frame. I also worked with different elevations, some circles are above the rest and one circle is down in the frame.

Den femte och sista tavlan tog lite tid innan jag kom på hur den skulle bli. Den krävde en lite längre mognadsprocess än övriga. Jag visste att jag ville gör en enfärgad tavla. Just för att det är så skruvat att brodera 5000 knutar i samma färg i en liten ruta. Nu blev det så att garnet jag hade gjorde så att det blev ett mönster, i rätt ljus och vinkel kan man se det. Fast det är enfärgat rött. Jag tog en bild efter varje tråd, nästan 100 bilder blev det, som jag sedan klippte ihop till en film. I samband med utställningen till påsk kommer jag också att släppa denna 19 sekunder långa film där verket växer fram knut för knut.

The last frame took some time to figure out. A lot more time than the rest. I knew I wanted to do a monocromatic frame, a solid color picture. Just because it is kind of weird to make 5000 knots of the same color in a small square. It ended up with kind of a pattern on it anyway because of the shades of the yarn I had but one can only see the pattern in the right light and angle. It is still one-colored. I took a picture after each thread ending up with almost 100 pictures, that I made a movie out of. When we have the exhibition this easter I will also release this 19 second long movie where the frame is growing, knot by knot.

Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *