egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

Konsten att knyta 20 000 franska knutar – The art of making 20 000 french knots Part 1

Våren 2022 satte jag i gång på riktigt med mitt franska knutar-projekt. Jag hade under flera år haft det i huvudet; planerat och planerat om, låtit idéerna komma och utvecklas. Jag visste att jag ville göra fem små tavlor, alla med olika uttryck, men med den gemensamma nämnaren att jag bara skulle brodera med franska knutar. Den ursprungliga inspirationen till detta projekt kom när jag sorterade mina moulinégarner och insåg hur mycket olika färger och nyanser jag verkligen hade. Främst var det de gröna nyanserna som fångade mig och därför var det den första tavlan som ”blev klar” i mitt huvud. När jag räknade de gröna garnerna kom jag fram till att jag hade ca 100 olika nyanser. Därför formades tavlan ”100 nyanser av grönt”.

In spring 2022 I started my French knot project för real. I had had it in my head for several years, planned and re-planned, having the ideas come and develop and re-develop. I knew I wanted to make five small framed, all with a different expression or statement, but with the common denominator of only french knots. The very first inspiration to this project came when I sorted my embroidery yarns and realized how many colors and shades I really had. What caught my eye first was all my green shades and that is why the green frame was the first one to be “all set” in my head. When counting the green yarns they added up to around 100 different shades. That’s why the first fram was named ”100 shades of green”.

Man kan undra om det ens finns så många nyanser grönt på broderigarn men det gör det uppenbarligen. Nästa fråga som dyker upp är hur jag i hela friden kan ha 100 nyanser av grönt. Utan att egentligen ha samlat (nåväl, på slutet då) så kommer de från gamla broderier som jag själv haft, jag fick min mors samlade garner och så har jag fått av andra. Om jag inte minns fel kan jag ha köpt några på loppis också.

100 nyanser av grönt, det kände jag presenterades bäst i ett rutnät, 10×10 rutor med en nyans av grönt i varje ruta. Storleken på tavlan fick bli 14×14 cm. Första steget var att rita och sy upp rutnätet på tyget, naturvit vadmal. När jag väl började brodera insåg jag att varje ruta består av ca 40 knutar vilket betyder att hela tavlan kommer bestå av ca 4000 knutar.

Are there even that many different shades on green embroidery yarn one can wonder but apparently there are. Next question that pops up is how the heck do I even have that many shades. I haven’t collected (well, ok eventually I did) but I have spare from old embroideries, I got a lot from my mom, and I got a lot from other people. I might have bought some at flea markets as well.

100 shades of green was best presented in a squared with 10×10 squares with one shade of green in each square. The size of the frame became 14×14 cm. First step was to draw and stitch the grid on my fabric. When starting to sew I counted to approximately 40 french knots per square so all in all the whole frame will consist of 4000 french knots.

Rutnät – Grid
Första franska knuten – First french knot

En riktigt bra broderbåge är bra att ha – A really good embroidery hoop is essential
Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *