egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

konsten att spinna garn – the art of spinning

Efter kursen på Sätergläntan i Insjön i somras ville jag förstås fortsätta spinna när jag kom hem. Som tur var skulle vi på vår campingsemester åka förbi Kristinehamn och min kompis Hanna. Hon har får och från henne fick jag en hel kasse ull. Ullen hade förvarats i en ladugård och den hade en rätt så pikant doft om jag uttrycker det milt.

After the course at Sätergläntan this summer I wantet to continue spinning when back home again. Luckily during our campingtrip we were supposed to pass Kristinehamn and my friend Hanna. She has sheep and I got a large bag of wool from her. The wool had been stored in the barn and the smell from cow was intense.

När jag kom hem var första steget att tvätta ullen, för att få bort lukt, smuts i ullen och skräp. Jag tvättade ullen i varmt vatten och lät det ligga och torka på borden i ateljén i några dagar. Det visade sig vara hela färgskalan i kassen med ull jag fått, från vit till svart och alla grå däremellan. Så häftigt och så inspirerande. Det satte i gång min hjärna – vad skulle jag kunna göra av den här ullen i denna häftiga gråskala?

When I got home the first step was to wash the wool, to get rid of the dirt in the wool, and the smell. I washed the wool in warm water and had it drying in the studio for a few days. As I went thru the wool I realized it was wool in a broad color scale, from white to black and several greys in between. So cool and inspiring. It really got my brain going – what would I be able to do with this cool wool.

Jag kom på det efter en tid när hjärnan fått jobba, både i bakgrunden och medvetet. Jag skulle spinna garn i hela gråskalan, från det vitaste vitt via olika gråa nyanser till det svartaste svart, och sen väva med det. Jag tänkte mig en vepa i flossateknik, med en liten tvist. Exakt hur tvisten blir är inte riktigt klart än, det arbetar fortfarande min hjärna med.

It hit me some time later when my brain had been working, both in the background and more consiously. I would spin it, from the whitest white via different greys to the deepest black, and then weave with the yarn. I was thinking of a piece to hang on the wall in a weaving technique called knotted pile, with a twist. Exactly what the twist will be is not yet set, I am still working on that.

Efter att ullen torkat och jag färgsorterat den i påsar var det dags att sätta i gång. Första steget är att tesa ullen, dvs att kamma den för att sära på lockarna och förbereda ullen för kardningen. Här är en liten film om hur man kan tesa ullen.

When the wool was dry and I had color sorted it in bags I could finally start working with the wool. First step is to tease the wool, to separate the fibers in the wool a bit and make it ready for carding. Here is a short film on how I tease the wool.

Jag började med den vita ullen, kardade ullen till kardrullar och spann på min stödda slända som heter Gullan som jag berättat förut. Så roligt det är, svårt men roligt. Bland det svåraste är att få garnet hyfsat jämt, men jag tänker att det inte spelar så jättestor roll för vad jag ska använda garnet till. Det får bli lite ojämnt, tror att det kommer skapa liv i det jag ska väva.

I started with the white wool, I carded it into rolls and spun it on my supported spindle, which I have named Gullan. It is so much fun spinning, but difficult. Among the hardest thing is to get a reasonable even thickness of the yarn, but I figure it does not matter that much because of what I am going to do with it.

Jag fortsatte att blanda vit ull med den allra ljusaste grå ullen, därefter bara ljus grå ull, sen blanda ljusaste grå med lite mörkare grå osv så jag till sist kunde spinna enbart med den svarta ullen. Det som fascinerar en nybörjare är hur mycket variation det är mellan olika ull, hur de känns och beter sig på sländan. Jag har ju bara ull från gotlandsfår, det som skiljer är färgen. Några känns feta, några mycket strävare och torrare, några är mer lättspunna än andra.

I continued to blend the white wool with some ligth grey, then lighter grey with darker grey in a coulpe of steps until I got to the pure black wool. It is fascinating for a begginer like me how different wool behaves and feels so diffent on the spindle. All of the wool I have is from the breed gotland, only in different color shades. Some feels fatty and others much rougher and drier.

Väl spunnet behöver garnet tvättas med diskmedel och ättika. Det gör man för att få rent garnet, tidigare tvättade jag ju bara med vatten för att inte tvätta bort det naturliga ullfettet som fungerar lite som ett smörjmedel när man spinner. Tvätten gör också så att spänningar i garnet släpper och det blir lite mindre tvinnat liksom.

When spun I needed again to wash the yarn with detergent and vinegar. This is done to get the yarn really clean; I had only washed it with water to keep the wool fat in the wool as it works as a lubrication when spinning. The wash also releases tensions within the yarn and it tends not to twist as much.

Varje liten härva som jag spunnit innehåller mellan 10–30 meter garn. Det blev 20 små härvor och totalt 303 meter garn. Enligt mina beräkningar borde det räcka till en vepa med en bredd på 20–25 cm och längd 50–60 cm . Jag gissar att jag hittills lagt cirka 40–45 timmar, det blir en svindlande hastighet av 6–7 meter garn per timme.

Each of my small skeins contains of approximately 10-30 meters of yarn. I made 20 skeins and a total of 303 meters of yarn. According to my calculations I should be enough for a small rug, width 20-25 cm and length 50-60 cm. I guess I put in at least 40-45 hours so far, which makes a speed of abut 6-7 meters of yarn per hour.

Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *