egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

Projekt i påsk

Jag har ju satt upp som mål att skriva om alla projekt jag gör under 2021, både för att det är kul att visa upp och för att samla allt på ett ställe och se hur mycket det blir. Så här kommer några mindre projekt jag jobbat med under påsken.

Påsken har vi spenderat både hemma och i husvagnen på Råå i Helsingborg. Vi har satt upp husvagnen där under försäsongen mellan mars och juni och planerar att vara där så mycket vi kan. Vårt nyinköpta förtält innehöll gardiner som tyvärr någon haft väldig otur med när de designade dem. Vem syr gardiner där avigsidan är inåt rummet och rätsidan utåt? Inte var de fållade som de borde heller. Tyget och mönstret var helt ok så det var bara att ta hem och sy om helt enkelt. Inte världens roligast projekt men bara att göra. Jag är fortfarande skeptisk till gardinerna över överhuvudtaget men visst blev det ok?

Ett till ”måste”-projekt som skulle göras under påsk var att förbereda en tovad sittlapp för att visa som exempel till mina femmor som ska tova veckan efter påsk. Bra också att uppdatera sig hur man enklast gör det för att kunna instruera eleverna. Jag tycker det är enklast att jobba med ullen i bubbelplast så det tänker jag visa dem. Jag lägger ut ullen på bubbelplast och blöter igenom ullen med varmt såpvatten. Sen lägger jag bubbelplast ovanpå ullen. Sen är det bara att gnugga på plasten för att tova ihop ullen. När det blivit en platta om hänger ihop kan man använda olika tekniker för att få ullen att gå ihop mer och plattan att bli dra ihop sig. Det enklaste är att bara släppa den i bordet upprepade gånger eller så kan man rulla in ullplattan i bubbelplasten och rulla fram och tillbaka.

Eftersom det är en hel del vatten inblandat så tänkte jag att varje elev behöver en handduk så innan påsk hade jag tagit hem frotté från slöjdsalen. Klippte till den i lagom bitar och kastade sömmen med overlocken. Det blev inte snyggt men handdukarna kommer att funka.

Jag har haft ett jättefint tyg liggande ganska länge som jag skulle sy en duk till köket av. Nu blev det äntligen gjort. Hur enkelt som helst men ibland blir det ju liksom inte av. Bara att fålla alla fyra kanterna och sen är det klart. Det blev en fin duk till påskdagsmiddagen.

Påskens sista projekt blev färgning av garn. Jag håller på med ett vävprojekt som ska bli en pläd till min bror och svägerska. Den kommer bestå av många färger men rosa fanns inte i just den garnkvaliteten och jag behövde lite rosa för att illustrera blommor. Så det var bara att färga själv. Jag har färgat med kool-aid förut, en amerikansk saftdryck med mycket färg. Jag valde pink lemonade. Det är väldigt lätt att jobba med. Man blötlägger garnet i varmt vatten och lite ättika. Samtidigt rör man ut pulverfärgen i vatten. Man häller färgen över garnet och kör det i mikron för att fixera färgen. Klart!

Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *