egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

gruvan – the mine

Flera har gratulerat mig till att jag klarat det. TACK. Men om man ska vara petig så har jag ju en cykeldag kvar, 6,5 mil till vägens ände i Nikkaloukta imorgon. Sen är ju inte resan helt slut ändå, jag tänker ju faktiskt försöka bestiga Kebnekaise också. Så än får jag suga på den här egotrippenkaramellen en vecka till och än tänker jag inte summera det hela. Idag har jag varit i Kiruna och fixat inför hemresan som kommer att ske på onsdag nästa vecka, den 4 augusti. Jag har bokat biljetter på flyget och jag har fixat en stor kartong till min cykel hos en sportaffär. Förutom det rent praktiska har jag haft lite skoj också. Jag bokade in mig på en guidad tur ner i gruvan här i Kiruna. En mycket intressant tur och jag har lärt mig massor. Det finns två gruvor här i Kiruna, Luossavaara och Kirunavaara som är två berg (-vara= berg, det kommer ni ihåg). Endast Kirunavaara är i drift idag så det var den gruvan jag var ner i. Kanske är lämpligt med en liten språklektion igen; Luossa=lax => Laxberget och Kiruna=ripa => Ripberget. Vi fick åka buss ner till besöksdelen av gruvan på 310 meters djup. Gruvgångarna var helt mörka, bara bussens lampor lyste upp. Driften av gruvan ligger idag på ca 700 m djup. Det är järnmalm man bryter som sen i form a pellets transporteras till Narvik och Luleå för utskeppning världen över. Intressant är att för att kunna fortsätta gruvdriften kommer man inom de närmsta 20 åren att behöva flytta hela stan! Man håller redan på att bygga ny tågstation eftersom den ligger i det närmaste området som måste tömmas.

Some of you have already congratulated me for the success. THANKS. But to be fussy I do have one more biking day tomorrow, 65 km to Nikkaloukta, the end of the road. And then the trip is still not over, I am actually going to do an attempt to reach the summit of Kebnekaise also. So I can still enjoy this egotrip one more week and I am not going to summarize it yet. Today I have been in Kiruna fixing with the trip home which will take place next Wednesday August 4. I have bought flight tickets and I found a big box to transport my bike home with the flight as well. But besides the more practical things I had some fun as well. I booked myself into a guided tour of the mine here in Kiruna. A very interested trip where I learned a lot. There are two mines here in Kiruna, Luossavaara and Kirunavaara which are two mountains (-vara=mountain, remember?). Only Kirunavaara is in operation today so it was that mine I got to go down into. Maybe we need another lesson here: Luossa=salmon => Salmon mountain and Kiruna=grouse => Grouse mountain. We got to go down by bus to the visitors mine at 310 meters below the surface. The tunnels were all dark, only the head lights of the bus guided us. The operation of the mine is on 700 m depth The product is iron ore that is converted into pellets and transported to Narvik in northern Norway and Luleå to be shipped all around the world. Something interesting is that to be able to keep continue the mining they will have to move the whole city within the next 20 year. They are already building a new train station since the old one is within the area that within a few years need to be emptied.

Kirunavaara

Schematisk bild över gruvan
A schematic picture of the mine

Järnmalmspellet
Iron ore pellets

Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *