egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Search
Close this search box.

160 km

Halv sju var jag igång och trampade i morse. Redan när jag vaknade kände jag vinden som tog tag i tältet och jag insåg när jag kröp ut att den var sydlig. Det här skulle bli en bra dag. Hade bra flyt under morgontimmarna. Spanade som vanligt efter djur och där, uppe i backen gick resans första renar. Det var två vajor med var sin unge. Hade tänkt stanna och fota men i samma veva kom det två cyklister bakifrån och jag ville prata med dem också. Det fick bli de två franska cyklisterna denna gång. Tänkte att jag ser väl fler renar. De franska cyklisterna hade startat i Stockholm och var på väg mot Jokkmokk. Vi pratade lite men ganska snart cyklade de ifrån mig. Jag kände mig nöjd att jag inte försökte hänga på i nåt tempo som jag inte skulle orka. I en liten by köpte jag bullar ur en blå låda. Man fick lägga dit pengar och ta vad man ville ha. Goda var de. Efter att ha trampat närmare sju mil, nära Norsjö tog det stopp. Vägarbete. Grovt grus. 6 km. Fan. Vad gör jag nu då? Stoppade först en bil som kom från vägarbetet för att fråga hur det såg ut. Inte cyklingsbart sa de. Stod och funderade en stund då en gigantisk traktor med en stor skopa frampå kommer åkande mot grusvägen. Stoppade honom också och frågade om han skulle genom vägarbetet. Tyvärr skulle han bara åka 500 m på grusvägen, annars hade jag fått lifta sa han, cykeln kunde vi stoppat i skopan. Då så, då var det väl bara att åka den där omvägen då, för som tur var fanns det en omväg på 6 km extra. Lite surt men vad skulle jag gjort om det inte ens gått att åka omvägen? Tillbaka på rätt rutt gick det i en rasande fart med hjälp av vinden. Härligt, till och med i en del uppförsbackar kände jag liksom en skjuts i ryggen. Dags för lunch som idag bestod av tre kokta ägg, en burk tonfisk och en tomat. Precis när jag satt mig kom första regndroppen. På med regnjackan och fotsätta äta. Då slutade det regna. Tog av mig regnjackan för att åka iväg igen men precis då såg jag skuren som var på väg. Snabbt på med regnjackan igen och sen hällregnade det i ungefär 15 sekunder innan det slutade igen. Resultatet blev en våt och ångande vägbana som gjorde färden inte bara varm utan också fuktig. Halv tre var jag framme i Glommersträsk, då hade jag cyklat i närmare tolv mil inklusive omvägen. Det var egentligen målet för dagen men på skylten framme i korsningen stod det Arvidsjaur 42. Skulle jag orka fyra mil till? Jag tror att min man vill att jag ska komma hem snart för han peppade mig (genom att säga att han skulle ha fortsatt) att fortsätta. Kände att jag fick ta vara på den här fantastiska medvinden som jag nu hade. Tänk vad jag skulle ångrat mig om jag stannat och vinden mojnat i morgon eller ännu värre vridit. De första två milen av de fyra flög jag fram i medvinden. Sen kom jag ikapp det stora svarta molnet med regn i. Det började blåsa lite si och så innan det tillslut slutade blåsa. Det blev plötsligt också mycket kallare. Stannade och tog på mig regnjackan (igen) för det hade börjat stänka lite. Sen kom regnet på riktigt. Och åskan. Men som av händelse så precis då det börjar regna ligger det ett café och gokartbana bredvid vägen, mitt ute i skogen. Min kära vädergud har då tänkt på allt. I caféet var det två män och en tjej och de som säger att norrlänningar är tystlåtna och bara säger jo har fel. Den ena mannen pratade konstant; om allt vackert i Norrland, om hur det var när han var så långt söderut som i Norrköping men fick lappsjuka och måste hem till vildmarken, om guldvaskning, om fiske, om i stort sett allt som gjorde livet värt att leva enligt honom. Det var mycket underhållande. De erbjöd mig till och med skjuts på sin lastbil in till Arvidsjaur. Jag tackade nej och efter att ha ätit en våffla så begav jag mig ut i regnet och fortsatte per cykel. Det var bara 15 km kvar till Arvidsjaur och när jag såg skylten att jag var framme kändes det fantastiskt. 16 mil på en dag! För att det regnade och för att campingen låg nån kilometer utanför centrum och för att jag har vilodag i morgon och för att jag helt enkelt ville tog jag in på hotell. Så nu ligger jag i en skön säng. I morgon har jag sovmorgon och sen får äta riktigt frukost. Livet är härligt!

I left the camping at 6:30 this morning. Already when waking up I could feel the wind in the tent and when I crawled out I could see that it came from the south. This was going to be a good day. I had a good flow during the morning hours. As usually I was looking for animals and there they  were, on top of hill where the first reindeers of the trip. It was two females with one calf each. I was going to stop and take a picture but at the same time two bikers were closing up from behind and I wanted to talk to them as well. I choose the bikers this time. I will see more rein deers later I believe. IT was two French bikers who had started in Stockholm and were on their way to Jokkmokk. We talked for a short while but they soon passed me. I felt good that I did not hand on to a speed I wouldn’t be able to stand. I want to bike in my own pace. In a small village I bought cinnamon buns from a blue box. You could just take what you wanted and put the money there as well. They were good. After being biking about 70 km I got stuck. Road construction. Heavy gravel. 6 km. Damn. Now what? I stopped a car that came from the road and they said not bikeable. I was just standing there thinking when a large tractor with a gigant backhoe (right word? bucket, dipper?) up front came. I stopped him too and asked if he was going to pass the road construction. Unfortunately he was only going like 500 m on the gravel road, otherwise I could have hitchhiked with him, he said, putting the bike in the backhoe. Well, then it was just to grab the bull by the horn and take the detour, because there was a detour of about 6 km extra. But what if there hadn’t been a detour possibility? Back on track again the biking went really fluid thanks to the tail wind. Even on the uphill slopes I could feel the wind as pushing my back. Time for lunch that today was three boiled eggs, a can of tuna and a tomato. Right when I sat down to eat the first raindrop came. I put on my rain coat and continued with my lunch. Then it stopped raining. Took off my coat to go but immediately I saw the rain coming. Quick on with the coat again and then it rained heavily for about 15 seconds before it stopped again. The result was just a wet and steamy rod that made the trip not only warm but also moist. 2:30 pm I was in Glommersträsk, biking 120 km including the detour. The actual goal of today but at the sign in at the road crossing it said Arvidsjaur 42. Would I be able to pull off 42 more kilometers? I think my husband wants me to come home soon because he made me continue (by saying that he would have). I also felt that I did not want to spoil this marvelous tail wind. What if I would have stayed here and the wind would have stopped or even worse turned? I would really have regretted it. Fro the first 20 of the 42 kilometers I basically flew in the tail wind. Then I caught up with the big, black cloud with rain in it. The wind blew more unpredictable before it even stopped. It temperature dropped also. I stopped and put on my rain coat (again) because it had started to drip a little bit. Then came the rain. And thunder. But by pure coincidence, right at the time when it started to rain there is a café and a go-cart place right in the middle of nowhere. My weather god has really thought of everything. In the café there were two med and a young woman who run the place. One of the med talked constantly; about all the beauty in Lapland, about how it was when he went to Stockholm back in 1988 and said never again, about his beloved wilderness, about his treasure hunt for gold up in some creek he knew, about fishing, about everything that made his life worth living for. It was really entertaining. They got a waffle and they even offered me a ride the last part but I kindly declined and continued the 15 km to Arvidsjaur in the rain. I was so happy when I saw the sign that I finally was there after 160 km of biking. Because of the rain and because of the fact that the camping was some distance from the center and because I have a resting day tomorrow and because I just wanted I checked into a hotel. So here I am in a nice bed. Tomorrow will sleep in and then have a nice breakfast.

Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *