egotrippen

min sida om mitt skapande, välkommen!

Sök
Stäng denna sökruta.

Svett

Idag ska jag skriva om svett så om ni tycker att det känns äckligt så uppmanar jag er att sluta läsa nu…. och tack till er som fortsätter. Jag var på yoga idag. Trodde inte i början på veckan att jag skulle hinna det men jag lyckades pressa in det och var på ett pass redan klockan 16. Jag tror inte det var lika varm/fuktigt som det brukar för det tog längre tid innan svettningen kom igång på riktigt.

Det lustiga är att man saknar det när man inte svettas ”normalt”. I tex en ställning som heter örnen skruvar man runt sig själv med både armar och ben och då behöver man svettet framförallt på benen som smörjmedel för att kunna gå in i ställningen ordentligt. Tidigare i år hade studion problem med både värme och fukt och det är inte samma sak när man inte svettas.

Häromdagen rann det in svett i örat så att det kändes som när man badar och får vatten i örat. En annan gång höll jag på att ”drunkna”. Jag hade en för kort handduk så det bildades en liten pöl på mattan och när jag sen skulle ligga på magen med munnen ner i mattan så förstår ni att det höll på att gå illa. Fast det är precis så det skall vara, man ska svettas floder. Jag vägde mig själv och handduk/kläder en gång före och efter och hade svettats ungefär en liter på 90 minuter. Härligt.

Beroende på hur ”ursvettad” man är och också beroende på vad man ätit så kan svettet lukta väldigt mycket ammoniak. Men yogar man regelbundet så minskar denna lukt. Jag har också märkt att man blir mer ”lättsvettad” i andra sammanhang vid fysisk ansträning. Är jag på gymmet  till exempel svettas jag lättare än vad jag gjorde innan jag började träna bikramyoga.

När man svettas så där mycket gäller det att återställa vätskebalansen. Det är lika viktigt att ha druckit tillräckligt under dagen före träningen som att fylla på efteråt. Det är också viktigt att hålla salt- och mineralbalansen. Jag brukar ta kapslar med elektrolyter före och så blandar jag i elektrolyter i vattnet som jag dricker under passet och efter. Det funkar för mig.

Jag har helt enkelt lärt mig att njuta av att svettas!

Dela på facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *